Jan Workamp krijgt lintje: ‘Barneveld is weer een Ridder Jan rijker’

Date

Barnevelder Jan Workamp heeft woensdag een koninklijke onderscheiding ontvangen. Tijdens het zogenoemde Emissie Event werd hij verrast door burgemeester Jacco van der Tak, die hem het lintje opspeldde. Workamp is actief als zelfstandig adviseur in de pluimveehouderij, is verbonden aan het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij en zet zich in voor diergezondheid en emissieonderzoek.

,,De gemeente Barneveld is vanaf vandaag een Ridder Jan rijker”, sprak burgemeester Van der Tak enthousiast. Hij kreeg woensdagmiddag het woord tijdens een evenement over emissiereductie bij Aeres MBO in Barneveld. ,,De afgelopen veertig jaar hebt u ontzettend veel gedaan voor de pluimveesector”, stak hij van wal. ,,U was betrokken bij verschillende innovaties om deze sector tot een hoger gezondheidsniveau te brengen.”

Tussen 1981 en 2015 was Workamp werkzaam bij de Praktijkschool voor Pluimvee- en Varkenshouderij, de Stichting Pluimveeteelt Proefbedrijven, De Heus Veevoederfabriek, Duckto-Farm (eenden-integratie) en de Gezondheidsdienst. In 2015 ging hij verder als zelfstandig adviseur. Hij was betrokken bij de oprichting van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij, onderdeel van het Poultry Expertise Centre in Barneveld. Daarnaast helpt hij mee aan de oprichting van het Calf Expertise Centre. In 2017 speelde hij een belangrijke rol tijdens de fipronil-crisis, waar honderden pluimveehouders in het land door werden getroffen.

Van der Tak refereerde in zijn bijdrage nog aan die crisistijd. ,,Neem bijvoorbeeld het initiatief ‘Boenen bij de Boeren’ (waarbij vrijwilligers gingen meehelpen met het schoonmaken van stallen die waren besmet met de verboden stof fipronil, red.). Maar ook vanwege het oprichten en bemannen van het meldpunt tijdens de crisis. U verdient een dikke pluim voor alles wat u hebt betekend voor de pluimveesector.” Tevens benoemde de burgemeester Workamps vrijwilligerswerk bij stichting Welzijn Barneveld, waar hij jarenlang actief was binnen het project ‘Woon Bewust’.

Bron Barneveldsekrant.nl