De Sbv-subsidie van RVO helpt ons van conceptidee naar praktijkrijp product

Date

In de veehouderij komen steeds meer innovatieve stalsystemen, die uitstoot bij de bron tegengaan. Met hulp van RVO realiseert Gerard van Beek met zijn bedrijf en partners een duurzaam en diervriendelijk stalconcept voor vleeskalveren: Veal Good Housing. "De subsidieregeling Sbv van RVO helpt ons van conceptidee naar praktijkrijp product."

Met de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) ontwikkelen veehouders nieuwe emissieverlagende technieken of maatregelen. Zo ook Gerard van Beek, technisch directeur van G. van Beek en Zn. Barneveld. "Wij werken al 8 jaar aan verschillende technieken. Nu voegen we ze samen in één systeem."

Het bedrijf bestaat uit een betonfabriek, een bouwbedrijf, machinebouw en kalverhouderij. "Daardoor kunnen wij dit stalsysteem volledig zelf neerzetten. We produceren alle componenten, installeren ze en monitoren hoe het werkt." Het systeem kan in ongeveer 70% van de bestaande stallen én in 100% van de nieuwe stallen worden gemonteerd."

Weinig uitstoot en meer comfort voor dier en verzorger

Veal Good Housing brengt verschillende technieken samen. De roostervloer met rubberen toplaag en vloerverwarming en -koeling zijn comfortabel voor de dieren. Ook voeren ze urine snel en goed af. De (vaste) mest blijft liggen en wordt met een mestschuifsysteem naar een afgesloten mestput gesleept. Met een sproeisysteem blijft de vloer schoon. Een luchtafzuigkanaal houdt de lucht schoon en emissies buiten de stal.

Sensoren en een dashboard zorgen dat het systeem op de juiste momenten in werking komt, mest afschuift, lucht afvoert of temperatuur bijstelt. Ook wordt de gezondheid van de dieren weergegeven in het dashboard.

Gerard van Beek: "Met dit stalsysteem wordt de meeste uitstoot voorkomen. Er is een beter binnenklimaat voor dier en verzorger. Ook is er veel minder ammoniakgeur en de uitstoot van gassen is minimaal." Een belangrijk punt is dat het systeem zichzelf ook terugverdient. Door dunne mest om te zetten naar kunstmest en dikke mest naar mestkorrels, brengt het restproduct extra inkomsten op.

Van tests naar uitvoering

Voor dit project werkte G. van Beek en Zn. samen met partners als AERES en veehouders Denkavit Nederland B.V. en Mts. W.G. van der Meijde-de Bruijn. "We begonnen met een testopstelling en nu bouwen we het systeem in onze stal waar 300 dieren staan", vertelt Gerard van Beek. "Dankzij de Sbv krijgt ons project kaders en konden we met veel plezier aan de slag. De projectplanning en afspraken helpen om echt stappen te maken. Ook vond ik de kritische blik van deze specialisten bij de beoordeling van ons project prettig."

"We hebben het nu grootschaliger kunnen uitrollen dan wanneer we alles zelf hadden gedaan." Een tip aan collega-ondernemers heeft hij nog wel: "Neem geen genoegen met een 8, ga voor een 10. Ik wil het elke dag een beetje beter doen. De Sbv helpt ons dat te realiseren."

Bron: Rijksdienst voor ondernemend Nederland