Stof is een sluipmoordenaar : Pluimveeactueel

Date

Een stofadvies van Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) deed de ogen van pluimveehouders Dirk en José Lagerweij uit Epe openen. Met goede halfgelaatsmaskers met verwisselbare stoffilters troffen ze al maatregelen om de gezondheid van hunzelf en de medewerkers te beschermen. “Verbaasd dat zelfs in het eierlokaal, dat je als veilige werkomgeving beschouwt, relatief veel stof zit.”

Met stofmaskers in het eierlokaal werken? Wat Dirk en José Lagerweij betreft, is dat eigenlijk een stap te ver. De frequentie opvoeren van het stofzuigen van de ruimte is in ieder geval een maatregel, die de legpluimveehouders wel al treffen. “Maar als er aanvullende maatregelen nodig zijn, dan gaan we daar absoluut naar kijken. Misschien komt het doordat je ouder wordt en serieuzer over dit soort dingen nadenkt. Een investering in gezondheid doe je voor de langere termijn”, stipt José Lagerweij aan. 

De pluimveehouders werkten tot zo’n anderhalf jaar geleden nog met stofkapjes. “Duur en de werking is slecht”, weet Dirk Lagerweij. Dus werd geïnvesteerd in halfgelaatsmaskers van 3M. “Voor onszelf en onze medewerkers voor iedere stal een eigen masker. Die zijn beschikbaar in drie maten, zodat ze ook altijd goed passen. We willen het gewoon goed voor elkaar hebben. In het verleden hadden we een stagiair die allergisch was voor de wegwerpstofkapjes. Die kreeg toen een halfgelaatsmasker. Dat ging al erg goed.”

Kippen in stal bij voerbak

Download het hele artikel hier.

bron: Pluimveeactueel